-Kalaycı, Sağlık Çalışanlarının Sorunlarını Gündeme Taşıdı

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Genel Kurulunda 217 sıra sayılı Kanun Teklifi üzerine konuşma yaptı.
Konuşmasında, Sağlık çalışanlarının sorunlarını gündeme getiren Kalaycı, şu ifadelere yer verdi;
“Coronavirüs salgınına karşı fedakârca mücadele ederek canlarını ortaya koyan sağlık çalışanlarımıza yönelik de bir an önce beklentileri karşılayacak düzenlemeler yapılmalıdır.
Sağlık çalışanlarına üç ay süreyle döner sermaye ek ödemelerinin tavandan yapılması konusunda uygulamada haksızlıklar oluşmuş, birçok sağlık çalışanı hayal kırıklığına uğramıştır.
• Döner sermayelerde kronikleşen sorunlar çözülmeli, sistem yenilenerek çalışan merkezli ve adaletli bir yapıya kavuşturulmalıdır.
• Döner sermayenin emekli aylığına yansıtılması için düzenleme yapılmalıdır.
• 3600 ek gösterge düzenlemesi bir an önce yapılmalıdır.
• Mevcut yıpranma payı düzenlemesi, sağlık çalışanları lehine revize edilmelidir.
• Salgınla mücadele sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanları şehit kabul edilmelidir.
• Süresiz sözleşmelilere, 3+1 süreli sözleşmelilere, vekil ebe hemşireler ile kamu dışı aile sağlığı çalışanlarına kadro verilmelidir.
4/B'lilerin mağduriyeti mutlaka ve bir an önce giderilmeli
Kamuda sözleşmeli personel uygulaması homojen bir yapı olmayıp kendi içinde ayrışmıştır. Hangi gerekçelerle ayrıştırıldığının mantıklı da bir izahı yoktur. Millî Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığında başlangıçta 4+1 olarak belirlenen, sonradan 3+1 olarak güncellenen uygulamayla sözleşmeli personel olarak işe girip üç yılsonunda kadroya geçme hakkı getirilmiştir.
Bu durumda en son yedi yıl önce kadroya geçiş imkânı sunulan 4/B'liler mağdur edilmektedir.
Başta bakanlıklar, üniversiteler ve belediyelerde olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarda çalışan sözleşmeli personel kadroya alınmayı beklemekte, kısa vadede süresiz sözleşmeli uygulaması yerine 3+1 sisteminin genel uygulama hâline getirilmesini istemektedir.
Sözleşmeli, vekil, geçici, fahri, ücretli, kısmi zamanlı personel çalıştırılması son bulmalı, yardımcı hizmetler personeli genel idare hizmetleri kadrolarına alınmalı
Esasen, kamuda statü ve istihdam kargaşası giderilmeli, sözleşmeli, vekil, geçici, fahri, ücretli, kısmi zamanlı personel çalıştırılması son bulmalıdır.
Yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılmalı ve bu sınıfta çalışan personel genel idare hizmetleri kadrolarına alınmalıdır.”